FEM DAGAR I VECKAN PÅVERKAR ALLA MEDARBETARE SIN ARBETSPLATS. FEM DAGAR I VECKAN PÅVERKAR ARBETSPLATSEN ALLA MEDARBETARE

Men hur mycket kan medarbetarna påverka sina arbetsförhållanden? Hur mycket har medarbetarna att säga till om? Hur mycket av rösterna som susar förbi tas om hand och påverkar organisationens riktning? Troligtvis alldeles för lite.

Stor ökning på långtidssjukskrivningar

Enligt Folkhälsomyndigheten ökar antalet människor med psykisk ohälsa. Enligt Försäkringskassan har långtidssjukskrivningar ökat med 146% de senaste åren. Stor del av långtidssjukskrivningar är kopplat till psykosocial ohälsa. Allt detta beror självklart inte endast på arbetsmiljö. Ofta är det en kombination av utmaningar hemma och/eller på arbetet. Ofta finns det en stark rädsla som arbetsgivare att ta i denna frågan. Hela ansvaret förskjuts istället till medarbetaren. Det finns även anledningar om att arbetsgivaren inte ska beblanda sig med det som händer hemma. Dock är det de organisationer som vågar vara öppna och ta i problemen som lyckas.

Låt samtalen ta plats så att allas röster få höras


Dominoeffekt

En medarbetares välmående påverkas av flera faktorer. Allt från det sociala på arbetet och hemma till engagemanget och kraven som är på jobbet. Men att bygga en organisatorisk grund och kultur som värnar om samtal, stöd och möjlighet till påverkan. Det kommer bidra till ett mer öppet och tryggt klimat. Ett klimat som skapar en god psykosocial arbetsmiljö. Där medarbetare känner en trygghet att lyfta problem och kan söka stöd hos sina kollegor. Det blir som en positiv dominoeffekt. En stark grund ger förutsättningar för medarbetarna att må bra och trivas på sin arbetsplats.

Låt samtalen ta plats så att allas röst få höras. Det kan kanske låter svårt. Men det går att göra på olika sätt. Om det inte redan finns ett inbyggt samtalsklimat så kan pulsmätning vara ett bra sätt att komma igång. Antingen genom att köpa in ett verktyg eller genom att göra ett själv. Mätningen hjälper till att öppna dialog. Dels kan de som inte är bekväma med att berätta allt rakt ut få ett anonymt sätt att kommunicera genom. Mätningen ger även förutsättningar för gruppen och ledaren att starta ett samtal. Att kombinera det med gemensamma in- och utcheckning varje eller varannan vecka är en stark början.