Friskvårdsbidrag


Vad kan friskvårdsbidraget användas till? Går det att gå till naprapat eller ha personlig tränare via friskvårdsbidraget? Vi har sammanställt listan. Ladda gärna ner vår Friskvårdslista och skicka ut den till era anställda. Där finns alla tjänster listade som är godkända enligt skatteverket.

Hälsofrämjande med Friskvårdsbidraget

Att arbeta hälsofrämjande på arbetsplatsen är ett smart sätt för att höja frisknärvaron. En vanlig hälsofrämjande insats som de flesta organisationer erbjuder sina anställda är friskvårdsbidrag. Friskvårdsbidraget är en bra skattefri förmån som främjar till god hälsa. En förmån som värderas bra i de anställdas ögon. Det maximala beloppet för ett skattefritt friskvårdsbidrag är 5 000 kronor per anställda och år. Friskvårdssumman hos organisationer är varierande. Beloppet kan vara allt ifrån några hundra till några tusen kronor per år. Dock kan vi se en positiv trend i form av att summan ökar successivt i de flesta organisationer. 

VAD ÄR EN BRA SUMMA?

En vanlig fråga som vi får är; vad är en bra summa att erbjuda? Klart blir förmånen bättre ju högre summan är. Men för att ge ett bättre svar än så är en bra riktlinje att se över hur mycket ett gymkort kostar i den staden/städerna som ni verkar i. Kan ni täcka upp för ett årskort på ett gym är det alltid en fördel och det är större chans att fler använder förmånen. Men eftersom att friskvårdsbidraget kan användas till mer än ett gymkort kan det även vara smart att höra sig för med personalen och se vilka friskvårds intressen som de har. Exempelvis tränar de någon sport, gillar de gå på en kurser eller olika behandlingar, det kan vara värt att få den informationen. Främst för att få ett hum om hur mycket de olika  tjänsterna kostar. 


ÖKA ANVÄNDNING AV ERT FRISKVÅRDSBIDRAG!

Användningen av friskvårdsbidraget är varierande. Men något vi ser är vanligt är att organisationer kommunicerar och pratar om förmånen relativt sällan. Vi gjorde en mindre undersökning där vi frågade 100 personer om de kände till hur mycket de fick i friskvårdsbidrag av sin arbetsgivare. 80% svarade att det visste och 20% visste inte. Att kommunicera och uppmuntra till att friskvårdsbidraget finns är att rekomenderar. Det behöver inte vara svårare än att skicka ut ett peppande mail med lite tips och information om hur de använder förmånen. Om mot förmodan skulle vara en del pengar kvar i budgeten för friskvårdsbidraget vid åretsslut är en aktivitetstävling att rekomendera. Intill alla aktivitetstävlingar som arrangeras idag är app-baserade. App (träningsapp) kan även friskvårdsbidraget användas till enligt Skatteverket. 

Läs vårt blogginlägg Hur många använder friskvårdsbidraget hos er?  för att lära er mer kring hur förmånen kan bli värdefull hos er.