Har du fyllt i din gruppkod rätt? Ansvarig för er tävling ska ha gett dig en sexsiffrig gruppkod som du ska fylla i som sista steg när du registrerar dig. Så du kan själv inte välja koden. Koden är olika beroende på vilken organisation och grupp du tillhör.
Det kan du enkelt justera genom att gå in i inställningarna i appen. Inställningarna hittar du under sidan profil och högst upp i högra hörnet. När du är inne i inställningarna scrollar du ner till byt grupp/företag. Tryck där och skriv in din rätta gruppkod. Klart!
Problem vid inloggning
Har du av någon anledning loggats ut ur appen och har svårt att logga in igen? - Det kan bero på att du har angivit fel mailadress eller lösenord. Dubbelkolla så du skrivit in rätt mailadress och lösenord - annars kontakta din interna administratör för verktyget.
- Är du osäker på vilken mailadress du registrerade dig med? Kontakta er interna administratör i din organisation eller oss här.
- Har du glömt ditt lösenord? Du kan enkelt byta genom att trycka på texten glömt ditt lösenord? som du hittar på samma sida som du loggar in i appen.
Registrerade mig med fel mailadress, hur ändrar jag den?
Om du har råkat registrera dig med fel mailadress så gör det inget. Du kan använda appen även med en privat mailadress. Om du önskar byta mailadress kan du kontakta er interna administratör i din organisation eller oss här.
02. Aktivitetstävling/ stegtävling
Den automatiska stegräknaren fungerar inte, hur gör jag?
Först går du in i inställningar i appen. Inställningar hittar du på sidan profil och högst upp i högra hörnet. När du är inne i inställningar kan du se under rubriken Stegräkning koppling till Hälsoappen (iPhone) eller Google Fit (Android). Dubbelkolla så att kopplingarna är aktiva och visar grönt. Slå på om om inaktiva och se om steg börjar hämtas på automatik. Tänk på att appen endast börjar hämta steg från den dagen som du registrerade dig i appen. Om det inte fungera kolla stegen nedan för iPhone eller Android.
FÖR ANDROID: 1. Kolla så att du har Google Fit på din telefon och är inloggad. Om du redan har appen och är inloggad gå då till punkt 5. 2. Om du inte har appen ladda ner den här. 3. Efter du har laddat ner Google Fit behöver du registrera dig med ditt Google konto. 4. Därefter går du in i appen Wellbefy, förhoppningvis dyker ett fönster upp som frågar dig om du vill koppla Wellbefy appen till Google Fit. Tryck då ja och följ stegen för att aktivera koppling. Om inte fönstret dyker upp kan du testa att aktivera kopplingen under inställningarna. 5. Om inte fönstret dyker upp för dig för att aktivera kopplingen eller om du inte lyckas aktivera det under inställningarna, testa då att logga ut från Wellbefy appen och logga in igen och se om fönstret för att aktivera kopplingen kommer upp. Ibland kan du behöver ta bort appen och ladda ner den på nytt och logga in.
FÖR IPHONE: 1. Gå till inställningarna i mobilen och scrolla ner till appen Hälsa. Tryck på den och gå vidare till Datatillgång och enheter. Se om Wellbefy appen finns där och att Steg (och träningspass om du vill) är aktiverat. Om inte aktivera. 2. Dubbelkolla därefter i Wellbefy appen om stegen börja hämtas på automatik. Om inte följ nästa steg.3. Testa att logga ut från Wellbefy appen och logga in igen och se om fönstret för att aktivera kopplingen kommer upp. Ibland kan du behöver ta bort appen och ladda ner den på nytt och logga in.
Hur fungerar den automatiska stegräkningen?
Om du godkänner Wellbefy appens koppling till appen Hälsa (om du har iPhone), och Google Fit (om du har en Android), kan Wellbefy appen hämta stegdata från dessa appar och registrera det på automatik. För att detta ska fungera behöver du godkänna kopplingen efter registrering eller i efterhand aktivera kopplingen i inställningarna i Wellbefy appen.
Om du vill kan du också godkänna så att appen hämtar dina träningspass på automatik. Men då behöver dessa finnas registrerade i Hälsoappen eller i Google Fit.
Hur fungerar poängsättningen för träning?
Vi baserar poängen utifrån hur tufft passet är tänkt att vara. Alltså hur mycket energi en person ungefär gör av med och intensiteten. Det är endast en ungefärlig poängsättning. För såklart kan tempo och fysisk kapacitet påverka din ansträngning, vilket vi inte kan mäta.
Varje organisation kan även justera poäng och lägga till nya aktiviteter. Om du har feedback och tankar dela gärna med dig till personen som administrerar verktyget internt hos er. Så kan hen eventuellt uppdatera er poängsättning.
Hur fungerar det med gruppens poäng?
Gruppens poäng sammanställs på ett medelvärde. Alltså gruppmedlemmars poäng dividerat med antalet gruppmedlemmar. Det gör det möjligt att grupperna kan ha olika antal personer, vilket såklart gör det mer rättvist i poängsummeringen.
Hur tar jag bort registrerad motion och träning?
Du kan enkelt ta bort registrerad motion/träning om det har blivit fel. Det gör du under sidan Motion. Längst ner kan du se dina senaste registrerade aktiviteter eller trycka dig vidare för att se fler. Därefter tar du bort en aktivitet genom att swipa vänster när du håller fingret på den aktivitet som ska tas bort (se bild). Till höger om aktiviteten kommer det upp en röd knapp som det står Ta bort trycker på den. Nu är din aktivitet borttagen.
OBS! Du kan inte ta bort den automatiska stegräknaren och de aktiviteter som den räknar in. Dock så ska den räkna korrekt så det ska inte skapa några problem. Om det mot förmodan är fel meddela gärna oss här så kikar vi vidare på det.
Går det att koppla min pulsklocka till Wellbefy appen?
Ja det går att koppla en pulsklocka så länge det går att koppla den tillhörande appen till Hälsoappen eller Google Fit! När klockan är synkad mot en av dessa två hälsoappar så är det bara att godkänna att Wellbefy får hämta data därifrån. Du får upp en fråga om detta första gången du loggar in i appen. Om du skulle missa frågan kan du alltid gå till inställningar i Wellbefy appen, som du hittar under sidan profil i högra hörnet. Se till att automatisk stegräkning (och träningspass om du önskar) är aktivt.
Ska jag registrera en aktivitet när jag redan fått poäng för steg när jag utförde aktiviteten?
Ja det ska du göra. Om den automatiska stegräknaren är igång och du registrerar en aktivitet som också generera en heldel steg så kommer en fråga dyka upp på automatik, "Räknades dina steg under motionspasset?" Tryck då ja, då kommer 50% av aktivitetens poäng räknas bort eftersom du parallellt har fått poäng för steg.
Mer om poängsättning kan du läsa om högre upp på denna sidan. Under rubriken Hur fungerar poängsättningen för träning?.
Mina poäng registreras inte, vad ska jag göra?
Det kan vara så att ert företag har valt att endast ha en stegtävling så därför kommer inte aktiviteter som du registrerar läggas in under tävlingen, utan endast steg räknas. Det kan även vara så att de har aktiverat några specifika aktiviteter som de vill räkna med i utmaningen. Hör med er interna administratör för utmaning för mer info.
Varför syns jag inte under min grupp?
Om du inte syns under din grupp i utmaningen så beror det nog på att du inte har börjat samla poäng ännu. Se till att du registrerar dina steg eller motion som du gör så kommer du att synas i din grupp också.
Vad betyder orange text ?
Orange text vid en registrerad aktivitet betyder att du har uppnått en nivå av Högpresterare den dagen. Högpresterare är en funktion som innebär att du om du kommer upp till över 200 poäng på en dag bara kommer få halva poängen vid fler registeringar. Varje ny dag börjar det om.
200 poäng motsvarar cirka 30 000 steg eller 3 timmar motion. Vilket är en hög aktivitetsnivå.
Jag saknar en aktivitet, kan vi lägga in den?
Varje organisation kan lägga in nya aktiviteter. Kontakta er administratör för verktyget så kan hen lägga in aktiviteten.
Hur räknar jag steg i efterhand om jag exempelvis inte haft telefonen på mig?
Känner du inte till antal steg går det bra att registrera som promenad med angiven tid i efterhand. Men vet du exakt hur många steg du har tagit kan du enkelt registrera dina steg under aktiviteten Steg som du kan hitta i aktivitetslistan.
03. Frågor och Analys
Hur fungerar frågorna?
Din organisation kan ha aktiverat frågor som du kan välja att besvara i appen eller via webben. Frågorna är till för dig, dina kollegor och ledare så att ni tillsammans kan bygga en så bra arbetsplats som möjligt. Där du och dina kollegor trivs och mår bra. Det är en möjlighet för dig att få din röst hörd helt anonymt och samtidigt få en egen reflektion kring ditt välmående på arbetsplatsen. Alla svar summeras in i olika grupper, vanligaste är arbetgrupp/grupper och hela verksamheten.
Frekvensen på frågorna kan variera och är något som er administratör av verktyget har beslutat. Det kan vara allt från flera frågor årsvis till få frågor varje vecka, och hela spannet där i mellan. Vi på Wellbefy rekommenderar att frågor skickas ut löpande, gärna som minst månadsvis. Men det beror samtidigt på organisationen. Värdet av att följa upp organisationen och medarbetarnas välmående mer frekvent är att varje individs psykosociala välmående är snabbföränderligt. Vilket blir extra viktigt att följa upp. Det finns även lagkrav från arbetsmiljöverket att den psykosociala och organisatoriska hälsan ska följas upp systematiskt. Men som alltid, tyck till du också och meddela er administratör (HR, ledare eller VD). Vilken frekvens önskar du?
Varför ska jag svara på frågor?
Att svara på frågor ger dig en möjlighet anonymt att göra din röst hörd samtidigt som du får en egen reflektion om hur du upplever och mår på din arbetsplats. Vilket ingen kan ta ifrån dig och något som vi rekommenderar att du gör. Genom att involvera dig i att svara på frågorna hjälper du din organisation och arbetsgrupp att utvecklas i rätt riktning - en arbetsplats där du som medarbetare trivs och mår bra. Men det kan ta tid och allt är föränderligt. Ibland kommer det vara månader där trivseln inte är lika hög, då blir det extra viktigt att svara på frågorna så att ni som organisation och arbetsgrupp snabbt kan bli medvetna om era styrkor och utmaningar. Vilket gör det enklare att ta nästa steg i rätt riktning.
Hur svarar jag på frågor?
Du kan svara på frågorna via appen eller webben (slack finns också som alternativ om Wellbefy har integrerats), alternativt variera från gång till gång.
Svarar du i appen får du en pushnotis när det är dags att svara på frågorna, även en påminnelse om du har missat. Du svarar därefter under sidan Frågor i appen.
Om du använder webben så får du ett mail skickat till dig som informerar dig och påminner dig att svara på frågor. Du ser den första frågan i mailet och därefter kan du enkelt med ett knapptryck trycka dig vidare till webben för att svara på frågorna. På webben dyker frågorna upp på automatik. Men om inte så kan du hitta dem högst upp till höger på sidan.
Svarssystemet är detsamma på alla deviser. Du trycker på en av grupparna som matchar ditt svar på frågan, ange feedback om du vill indikera eller förtydliga något och tryck på knappen nästa.
Hur fungerar den skriftliga feedbacken?
När du svarar på frågor finns det möjlighet för dig att fylla i en fritext som feedback. Vilket är väldigt värdefullt för din ledare eller HR som därefter kan läsa detta. Använd gärna feedbacken till att ge förslag på åtgärd och önskad förändring, utryck dina känslor och tyck till. Detta summeras anonymt och ingen kan se att det är du som har skrivit. HR/VD (huvudadministratör) får all feedback samlad till sig och kan se vilken arbetsgrupp som feedbacken kommer ifrån. Ledarna kan se den feedbacken som har skickats in från medarbetare som tillhör den gruppen som hen leder. Men inget namn anges.
Är mina svar anonyma?
Ja, dina svar är helt anonyma. Alla svar summeras på arbetsgrupp och hela organisationen. Wellbefy har en grundspärr där svar endast visas inom en grupp om ni är minst fem stycken i gruppen. Detta kan justeras upp eller ner. Om det justeras ner så har vi som ett krav att HR/ledare ska informera alla medarbetarna om det. Fördelen är att som standard kan även du som medarbetare se samma resultat som ledare och HR gör. Du kan se ditt resultat (du är den enda som kan göra det), du kan se det summerade resultatet för din arbetsgrupp och för hela organisationen. Samma sak här, är ni färre än fem stycken kommer en spärr även synas här.
Hur ofta skickas frågor ut?
Frekvensen väljer varje organisation själv. Frekvensen på frågorna kan variera och är något som er administratör av verktyget har beslutat. Det kan vara allt från flera frågor årsvis till få frågor varje vecka, och hela spannet där i mellan.
Vi på Wellbefy rekommenderar att frågor skickas ut löpande, gärna som minst månadsvis. Men det beror samtidigt på organisationen. Värdet av att följa upp organisationen och medarbetarnas välmående mer frekvent är att varje individs psykosociala välmående är snabbföränderligt. Vilket blir extra viktigt att följa upp. Det finns även lagkrav från arbetsmiljöverket att den psykosociala och organisatoriska hälsan ska följas upp systematiskt. Men som alltid, tyck till du också och meddela er administratör (HR, ledare eller VD). Vilken frekvens önskar du?
Vad händer om jag inte svarar?
Frågorna som har skickats till dig löper ut ett visst datum, men ligger kvar i cirka 2 veckor efter slutdatum. Det innebär ifall du har varit sjuk eller på semester så kan du svara på frågorna i efterhand. Dock får du ingen påminnelse om att de finns efter slutdatum. Om du inte svarar kommer inget svar från dig räknas med.
Vad händer om jag svarade fel?
Så länge du inte har skickat in dina svar så kan du korregera dem. Men så fort du har skickat in svaren så kan du inte ändra dem. Om du vill justera ditt svar hör av dig till oss här så hjälper vi dig.
Hur fungerar analysen?
Analysen och resultatet kan du följa på sidan Hälsoanalys i appen och på webben. Som standard kan du se dina, gruppen och organisationens resultat. Svaren summeras under olika nyckeltal. Bland annat Hälsoindex (som är alla svar), psykosocialt och fysiskt. Du kan även följa styrkor och utmaningar. Svaren summeras och visas på agregerad nivå. Det innebär att den läser in alla besvarade frågor och de senaste svaret på den specifika frågan.
Vart ser jag mina svar?
Du kan se dina svar under sidan Hälsoanalys i appen eller på webben. Under fliken "Jag". Dina svar/resultat kan endast du se.
04. Inställningar
Hur tar jag bort appens notiser?
Det kan du enkelt justera genom att gå in i inställningarna i appen. Inställningarna hittar du under sidan profil. Högst upp till höger kan du trycka dig vidare till inställningar. När du är inne i inställningarna kan du välja att stänga av dina push notiser.
Vilka språk finns appen på?
Wellbefy finns på svenska, engelska, norska och finska. Appen känner av vilket språk som din mobil är inställd på och aktiverar då samma språk som mobilen har. Finns inte ditt språk så är standard engelska. Om du önskar kan du byta språk i appen. Det kan du göra i inställningar. Inställningarna hittar du under sidan profil högst upp i högra hörnet.
Hur raderar jag min användare?
Radera din användare genom att kontakta din administratör för appen i organisationen du arbetar i. Eller kontakta oss direkt så fixar vi det. Kontakta oss här.
Vad gör Wellbefy med min registrerade data (så som motion och/eller besvarade frågor)?
Datan används endast i syfte att stärka din organisation. Vid svar på frågor används datan för att öka medvetenheten om hur du och dina kollegor mår. Vid en friskvårdsutmaning så summeras motionsdata för att ge en uppdatering om hur det går för dig och dina kollegor i utmaningen. Vi på Wellbefy använder inte er data till något annat än varje kund/organisations egna syfte i vårt verktyg. Vilket innebär att all data stannar inom varje kund/organisation. Läs mer genom att gå till vår Privacy Policy.
Vilken data sparar Wellbefy?
Vi sparar tre saker som kan identifieras till persondata. 1. Din arbetsmail (om du inte har angett någon annan). 2. Svarsdata från besvarade frågor. 3. Motionsdata, alltså steg och registrerade aktiviteter. Om vi raderar din användare kommer ditt namn och mailadress att försvinna. Din data finns kvar i systemet anonymiserat men är omöjligt att koppla till en viss person/ID. Mer info om det hittar du i vår Privacy Policy.
Hur sköts radering av data?
Radera ditt konto, alltså namn och mailadress, kan varje administratör av verktyget göra. Om din användare raderas kommer ditt namn och mailadress att försvinna. Din data finns kvar i systemet anonymiserat men är omöjligt att koppla till en viss person/ID. Svarsdata ligger alltid kvar i systemet fram till dagen ditt konto raderas. Det är för att verksamheten ska kunna jämföra resultat bakåt i tiden. Mer info om det hittar du i vår Privacy Policy.
Kan någon se vad jag svarat på frågorna?
För oss är det väldigt viktigt att du känner dig trygg med appen och kan svara på frågorna (hälsochecken) så ärligt som möjligt. Alla dina svar är anonyma och svaren som registreras kan inte din arbetsgivare koppla till dig som individ. Svaren räknas samman till ett medelvärde och synliggörs på team och organisatorisk nivå (ej på individ).
Hittade du inte svaret på din fråga? Vi hjälper dig!